Kända klättrare

populär livsstil. Bland alla dessa klättrare och oavsett om det rör sig om klättring på Mount Everest eller friklättring, finns det några som har blivit alldeles särskilt kända. En av dessa klättrare är John Bachar som brukar ses som en av de mest kända friklättrarna i världen. Han blev känd för sitt klättrande i Yosemite National Park där han hjälpte många yngre att nå sina klättringsdrömmar. Han dog 2009 under en klättringsolycka vid Dike Wall i Mammoth Lakes som ligger i Kalifornien.

Steven House är en av världens mest kända profiler inom alpinklättring. Alpinklättring innebär att man tar sig an höga berg där klimatet kan komma att vara väldigt varierande. Steven House är känd för sina toppbestigningar på bland annat det kända K2 och även på Central Pillar of the Rupal Face, båda i Pakistan. Förutom att vara bra på att klättra i både snö och på sten är han även känd för att ha med sig så lite utrustning som möjligt. En annan känd klättrare som har bestigit Mount Everest heter Reinhold Messner. Redan vid fem års ålder gick han upp på sin första bergstopp, detta i Italien där han är född och spenderade sin barndom.

Klättrare har vallfärdat till El Capitan i många decennier nu

Klättrare som gett sig på El Capitan

En av världens mest kända klättringsplatser är Yosemite National Park i USA. Hit har klättrare vallfärdat sedan 1960-talet för att ge sig på de olika bergen. Den mest kända platsen är El Capitan, vilket är en 900 meter hög klippvägg som är nästan helt vertikal och utan utbuktningar. På senare tid har det blivit en sport att ta sig upp för denna massiva väggen på så kort tid som möjligt. Några av de som tagit rekord direkt efter varandra på denna klippa är Alex Honnold och Hans Florine. Dessa två killar klättrade utan säkerhetsutrustning för att hinna upp så snabbt som möjligt.